تاریخ: ۰۷ دی ۱۴۰۳ ، ساعت ۱۶:۵۶
بازدید: ۱۷
کد خبر: ۳۶۳۲۷۷
سرویس خبر : اقتصاد و تجارت

موافقت سران اتحادیه اوراسیا برای تجارت آزاد با ایران | استقبال وزیر صمت ازر عضویت ناظر در اتحادیه اوراسیا

موافقت سران اتحادیه اوراسیا برای تجارت آزاد با ایران | استقبال وزیر صمت ازر عضویت ناظر در اتحادیه اوراسیا
‌می‌متالز - وزیر صمت با اشاره به تصویب اجرایی شدن توافق تجارت آزاد و اعطای موقعیت ناظر به ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، این اقدامات را خبری خوب برای فعالان اقتصادی برشمرد.

به گزارش می‌متالز، وزیر صنعت، معدن و تجارت که با هدف شرکت در اجلاس سران کشور‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا به سن‌پترزبورگ سفر کرده بود، شامگاه پنجشنبه در پایان این سفر گفت: در نشست مجمع اقتصادی اوراسیا که با حضور دکتر عارف معاون اول رئیس‌جمهور (در ارمنستان) برگزار شد، عضویت ناظر ایران به تصویب مقامات ارشد در آن نشست رسید و با تلاش‌هایی که توسط رئیس‌جمهور، سایر مسوولان و کارشناسان صورت گرفت، امروز به تصویب سران رسید.

سید محمد اتابک گفت: عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌تواند زمینه‌ساز تأثیرات خوبی در اقتصاد کشور ما باشد، ازاین‌پس، ایران در جلسات این اتحادیه حضور خواهد داشت و در دبیرخانه آن حضور خواهد داشت و مفاد تصمیمات و برنامه‌های اتحادیه تبادل خواهد شد.

وزیر صمت گفت: تلاش‌های برخی کشور‌ها برای اینکه ایران را به انزوا بکشند و از بازار بزرگ جهانی محروم نگه دارند، یکی پس از دیگری ناکام می‌شود و شاهد بودیم که نتیجه تلاش‌های رئیس‌جمهور و پیگیری‌های سایر مسوولان و کارشناسان امروز به بار نشست و ایران موقعیت ناظر اتحادیه اوراسیا را پیدا کرد.

اتابک ادامه داد: با توافقات صورت گرفته میان طرفین، اگر بازرگانان دو کشور نیز وارد بازار اتحادیه اوراسیا شوند، می‌توانند از مزایای حضور بدون تعرفه گمرکی ۸۷ درصد کالا‌ها و صادرات به بازاری ۲۴۰ میلیون نفری استفاده کنند.

سنگ بنای اتحادیه اقتصادی اوراسیا حدود ۱۰ سال قبل یعنی در ۲۰۱۴ نهاده شد؛ این اتحادیه، یک اتحادیه اقتصادی میان‌دولتی شامل بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان است. اعضای ناظر این اتحادیه ازبکستان، مولداوی و کوبا هستند.

وزیر صنعت، معدن و تجارت شامگاه چهارشنبه با هدف شرکت در اجلاس سران این اتحادیه به سن‌پترزبورگ روسیه سفر کرده بود.

اتابک در سخنانی در این اجلاس با اشاره به تصویب توافقنامه تجارت آزاد جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجالس پنج عضو آن اتحادیه و مجلس شورای اسلامی، گفت: با اجرایی شدن منطقه تجارت آزاد بین این ۶ کشور، فصل جدیدی از تبادلات تجاری گشوده خواهد شد و در گام بعدی، آماده گسترش همکاری‌ها در دیگر حوزه‌ها ازجمله حمل‌ونقل و ترانزیت هستیم.

وزیر صمت از تصمیم سران این اتحادیه در اعطای موقعیت ناظر به ایران استقبال کرد و افزود: اطمینان دارم این نشست، نقطه عطفی در تاریخ روابط رو به گسترش تهران و این اتحادیه خواهد بود.

اتابک که در این نشست از سوی سفیر ایران در مسکو و رئیس سازمان توسعه تجارت همراهی می‌شد، همچنین در حاشیه این اجلاس با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه گفت‌و‌گو کرد.

دیدار با معاون نخست‌وزیر روسیه، رئیس هیأت اجرایی و وزیر تجارت کمیسیون اقتصادی اوراسیا و معاون نخست‌وزیر ارمنستان از دیگر برنامه‌های اتابک در سفر به سن‌پترزبورگ بود.

سند مربوط به موقعیت ناظر جمهوری اسلامی ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا عصر پنجشنبه ششم دی‌ماه ۱۴۰۳ به امضای سران پنج کشور عضو این اتحادیه رسید.

سازوکار عضویت ناظر در اتحادیه اقتصادی اوراسیا به‌گونه‌ای تدوین شده است که تعهداتی را به کشور ناظر تحمیل نمی‌کند، اما درعین‌حال، به کشور ناظر اجازه می‌دهد که در چارچوب‌های کاری این اتحادیه مشارکت و اطلاعاتی درباره فعالیت‌ها در اختیار داشته باشد.

یک بند دیگر مصوبات این نشست مربوط به توافقنامه تجارت آزاد با ایران بود.

پارسال در چنین روز‌هایی در سن‌پترزبورگ، ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، توافقنامه تجارت آزاد امضا کرده بودند که به دنبال تصویب این توافقنامه در مجالس کشور‌های عضو این اتحادیه و تصویب کلیات آن در مجلس شورای اسلامی، سران اتحادیه اوراسیا در نشست روز پنجشنبه خود موافقت خود را با اجرای این توافقنامه اعلام کردند.

دو ماه پس از طی مراحل قانونی این توافقنامه در جمهوری اسلامی ایران، این قرارداد عملیاتی می‌شود و حدود ۸۷ درصد صادرات کالا‌های ایرانی به کشور‌های عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بدون تعرفه گمرکی انجام خواهد شد و متقابلاً نیز صادرات این کشور‌ها به کشورمان از این مزیت برخوردار خواهد شد.

این توافقنامه پارسال بین طرفین امضا شده و اجرایی شدن آن منوط به تصویب در همه مجالس کشور‌های طرف قرارداد بود. مجالس پنج کشور عضو اتحادیه، پیش‌تر این توافقنامه را تصویب کرده‌اند.

منبع: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

مطالب مرتبط
عناوین برگزیده